Știm deja cine va fi primarul Sectorului 6

Posted on Jun 6 2015 - 3:46pm by Povesti din Sectorul 6

Am făcut un experiment și ne-a reușit. Timp de două săptămâni am participat la mai toate evenimentele publice din Sectorul 6, fie că e vorba despre deschiderea Parcului din Drumul Taberei, fie că au fost acțiuni organizate de pretendenți la scaunul de Primar al Sectorului 6. Am vorbit cu oamenii care locuiesc în acest sector, am discutat cu cei care alcătuiesc echipele de campanie și am stat și am privit, făcând un pas în spate, la ce se petrece în sectorul nostru, ca să anticipăm care ne va fi viitorul. Iată ce am văzut, auzit și aflat în aceste două săptămâni.

371Lupta cea mare pentru Primăria Sectorului 6 se va duce între trei candidați. Doi de la partidele mari și unul care nu știe încă dacă va fi independent sau se va alipi vreunei formațiuni mai mici. Presa centrală deja i-a dezvăluit pe cei trei așa că vom merge pe mâna jurnaliștilor și îi vom numi și noi: Gabriel Mutu de la PSD, Răzvan Mironescu de la PNL și pseudo-independentul Ștefan Florescu. Să o luam treptat și să vedem ce zice fiecare tabără.

Gabriel Mutu – PSD

Candidatura lui Gabriel Mutu se pare că era pregătită de multă vreme de către PSD, cam din momentul în care USL s-a rupt și social-democrații își căutau candidați în București pe care să poată conta. Mutu a început deja să își pregătească viitoarea campanie și semn că e organizat bine sunt acțiunile permanente pe care le întreprinde în sector. Oameni îmbrăcați cu tricouri personalizate deja cu sloganul Gabriel Mutu – Alături de tine sunt văzuți des prin Sectorul 6, s-a demarat o campanie de curățenie sub numele de ”Cruciada Curățeniei” și e intens mediatizată pe Facebook, s-a înființat un club de bicicliști care are acțiuni permanente prin zonele defavorizate ale Sectorului 6. Am putea spune că (așa cum a citat și Hotnews săptămâna trecută) Gabriel Mutu a furat startul în campania electorală și că a dat drumul la un mecanism bine gândit și deja turat pentru anul care vine.

Logo-GM-Alaturi-rosu-sigla-siteAm discutat cu echipa lui Gabriel Mutu, sub protecția anonimatului și pretinzând că suntem doar niște cetățeni interesați de acțiunile candidatului, ba mai mult, am și participat la ultima acțiune a clubului de biciclete. Am fost curioși să știm care e starea de spirit a echipei și la o primă evaluare am spune că oamenii sunt destul de optimiști, bine pregătiți și instruiți, semn că PSD investește serios în alegerile de la anul. Puțin cam prea optimiști după gustul nostru, dar probabil că funcționarea campaniei îi face să fie așa. I-am întrebat de ce se tem cel mai mult și am primit un răspuns surprinzător: de PSD. Fără mari veleități de analiști politici – să nu uităm că sunt tineri de 20 de ani – ne-au spus că nu au încredere că PSD mai are trecere prin sector după ultimele știri de la TV. Când i-am întrebat care cred că e cea mai mare slăbiciune a propriului candidat vine de la partidul propriu. Cum e vorba finalmente de PSD, bănuiam că e o stare de spirit obișnuită doar că vizita lui Victor Ponta la DNA le-a dat dreptate în temerile lor. Totuși, trebuie spus că subiectul nu mai impresionează pe nimeni și oricum, tot cei cu care am discutat și-au găsit singuri o explicație: în campaniile de locale nu se votează neapărat partidul cât omul. Vom aștepta să vedem cum reacționează în continuare candidatul Gabriel Mutu.

Răzvan Mironescu – PNL

Imaginea e din 2011, când PNL era foarte interesat de Primăria Sectorului 6

Imaginea e din 2011, când PNL era foarte interesat de Primăria Sectorului 6

Foarte grea campanie îi așteaptă pe PNL în acest sector. Prin unificarea cu PDL și l-au însușit și pe fostul primar Poteraș, proaspăt arestat și condamnat la opt ani de pușcărie tocmai pentru activitățile dubioase exercitate în funcția de primar. Acum îl au la primărie pe Rareș Mănescu despre care nimeni nu mai știe nimic și pe care lumea îl numește deja primarul fantomă. Ce fel de campanie și cum vor ataca primăria este greu de spus, mai ales că cel pe care îl vor candidat, Răzvan Mironescu nu dă semne că e interesat de acțiuni în sector. Poate așteaptă să se clarifice apele. Dar și așteptarea are prețul ei pentru că atunci când unii fură startul, te poți trezi că tu l-ai pierdut deja.

Pentru a obține mai multe informații am mers la Primăria Sectorul 6 și la sediul PNL din sector. La Primărie ne-am înscris la audiențe, dar de fapt am fost pasați de colo colo pentru că primarul nu mai ține nicio audiență și e mai tot timpul plecat. Am încercat să dăm de el la deschiderea Parcului Drumul Taberei, dar nu ne-am putut apropia așa că ne-a rămas o singură soluție: la partid. În fața PNL-ului trona o zonă verde plină de mizerii, așa că după ce am bătut la ușă și ne-a răspuns un domn trecut de a doua tinerețe am întrebat direct de ce nu fac puțină curățenie dacă tot au sediul acolo. Domnul care părea relativ amabil s-a făcut că nu aude și ne-a mai întrebat o dată ce căutăm. Atunci când i-am spus că am vrea să știm care sunt planurile pentru Sectorul 6 și cine va candida din partea PNL s-a enervat de-a binelea și ne-a rugat să ieșim din sediu pentru că ”aici nu e loc de agitatorii lui Florescu”. Ne-a mai spus și câteva lucruri intraductibile așa că ne-am limitat la o simplă concluzie: PNL încă nu știe ce va face în Sectorul 6.

Ștefan Florescu – independent, probabil

11150204_851302644935019_9174072124303146813_nDespre Ștefan Florescu am spune că vuiește netul, dacă netul s-ar limita la Sectoarele 6 și 4. Primele linkuri peste care dai susțin că e șeful piețelor din Sectorul 4 și că are tot felul de probleme din cauza unor prietenii prea apropiate cu interlopii care se joacă de-a producătorii agricoli. Cel puțin așa susțin siteuirle și grupurile de Facebook care nu prea îl plac pentru că are un discurs cam poticnit atunci când vine vorba de semantică și morfologie. Când îl întâlnești observi că e un om activ, poate un pic cam prea activ, care postează milioane de poze și texte despre ce face el împreună cu Fundația ”Din suflet pentru suflet”. Umblă prin sector, face curățenie, dă flori doamnelor și acum strânge semnături pentru demiterea lui Rareș Mănescu. Pare un tip voluntar și energic, dar fără un plan clar. Sigur că va candida și cum nu are un partid în spate probabil că se va prezenta ca independent, deși are multe poze pe Facebook cu Victor Ponta. Dar asta pare o alegere personală. În ceea ce privește campania sa, am văzut că încearcă să folosească ideea de ”ne-am luat parcul, sectorul… șamd… înapoi” iar acțiunile sale plus textele pe care le publică respectă oarecum această linie. Mai mult de atât nu am înțeles de la el și nici nu vedem cum va face față în campania electorală.

Am vorbit și cu oamenii săi de la corturile de semnături sau cei care împărțeau baloane în Parcul Drumul Taberei. Par ușor detașați de situație și cu priviri de angajați, dar își reveneau de fiecare dată când apărea Ștefan Florescu. De altfel, nu dau semne de mare angajare nici când te primesc să semnezi pentru demiterea primarului și atunci când i-am întrebat de ce au declanșat acțiunea ne-au spus că așa a vrut domnul Florescu. Una peste alta, Ștefan Florescu duce o campanie cam haotică dar energică. Vom vedea câte șanse are din poziția de independent peste câteva luni.

candidatii la primaria sectorului 6

Imaginile de la profilurile de Facebook ale celor trei candidati pentru Primăria Sectorului 6

Revenind la tema articolului nostru, cine va câștiga Primăria Sectorului 6, credem că e important să privim spre legea alegerilor locale care spune că cel mai bine clasat în primul și singurul tur de scrutin este și viitorul primar. Așa că pariul nostru este pe Gabriel Mutu în acest moment. PSD are o notorietate mare la nivel de sector și poate să pună în cârca PNL nereușitele și mandatul cu adevărat dezastruos al lui Rarel Mănescu. PNL pe de altă parte trebuie să se distanțeze de actualul primar prin acțiuni dure și repetate și să capitalizeze pe imaginea națională a partidului ca să poată ieși din situația în care este. Ar mai trebuie să vină și cu un discurs bine calibrat pe ”o altfel de politică”, dar pe acest culoar se insinuează Ștefan Florescu astăzi. Pentru ca PNL să prindă turnanta ar trebui să îi ia locul acestui independent. La rândul său, Ștefan Florescu ar trebui să aibă în câteva luni posibilitatea de a se așeza pe locul doi în sondaje astfel încât să poată emite pretenții la locul 1 atunci când se va vota.

Cu alte cuvinte, vom asista la o bătălie pe viață și pe moarte între Ștefan Florescu și Răzvan Mironescu, iar câștigătorul se va înfrunta cu Gabriel Mutu. Prima șansă la primărie o are acum Gabriel Mutu. Vom reveni cu o analiză pe situația din cursa electorală pe măsură ce vom primi noi amănunte.

WordPress Author Box
Povesti din Sectorul 6

Povești din Sectorul 6 este o inițiativă civică a unui grup de jurnaliști care locuiesc în acest sector. Nu avem nici o afiliere politică și nu ne interesează să ne asociem nici unui grup de interese. Singurul nostru scop este să oferim informații valoroase celor care locuiesc în Sectorul 6 sau celor interesați de această zonă a Capitalei.

5 Comments so far. Feel free to join this conversation.

 1. Laura June 6, 2015 at 9:30 pm - Reply

  Cu cat v-a platit Mutu? Asta este obiectivitate? Nu, este obiectivism! Miroase a partizanat de la o posta! Daca sustineti ca sunteti deontologi si dezinteresati, ci prezentati realitatea, nu va mai prostituati profesional cu astfel de texte scrise la comanda “senatoriala”! Mutu are 6% notorietate! Repet, cat ati luat, aservitilor?

  Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 8

  • Povesti din Sectorul 6
   Povesti din Sectorul 6 June 7, 2015 at 8:55 am - Reply

   Sunteti exact genul de activist tipic, comentator de net fara discernamant si limbaj decent. Nu va pune nimeni sa votati un anume candidat, cum nici nu vi se poate impune sa sustine pe cineva. Dar faceti propaganda desantata. Daca dvs credeti ca gresim, puteti sa spuneti acest lucru intr-un limbaj de bun simt. Nu cred ca impartasim aceleasi crezuri despre ce inseamna spatiul public.

   Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 4

 2. Laura June 6, 2015 at 9:32 pm - Reply

  Ma astept sa stergeti comentariul meu, fiindca atat de obiectivi sunteti! Si deductibila lucratura,,judecand dupa cine va da share de mama focului pe facebook!

  Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 4

 3. Laura June 6, 2015 at 9:36 pm - Reply

  Si, daca tot stiti cine va fi primar, nu stiti si ca promovati un penal? Gabriel Mutu este cercetat penal intr-o constituire de grup infractional cu Nedelcu de la Realitatea, spalare de bani…plus legaturile din dosarul cu Truica…e suficient sa dati search pe Google “Gabriel Mutu” si va veti elucida pe cine promovati, fireste, nu gratuit!

  Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 4

 4. Laura June 6, 2015 at 10:10 pm - Reply

  de ce stergeti comentariile?

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2

Leave A Response